esmaspäev, 13. veebruar 2012

"Õuduste kiiver" - Viktor Pelevin (Theseuse ja Minotauruse müüt)

Taaskord mööda raamatupoodi kolades juhtusin sellise raamatu peale. Olin kunagi juba netipoest märganud seda.

Lõik raamatukaanelt.
" Viktor Pelevin kirjutab ümber Theseuse ja Minotauruse müüdi ja keerab sellega pahupidi kõik arusaamad sellest, milline üks korralik müüt peab välja nägema.

Nad ei ole kunagi kohtunud, neile on antud imelikud kasutajanimed. Nad asuvad ühesugustes tubades, kust avanevad välja erinevad vaated. Nad on laskunud väljapääsmatusse vestlusesse, mida kontrollib Õudusekiiver. Selle kandjat nimetavad nad Asteriskiks, kes on head ja kurja valitsev jõud. Theseus seevastu on alati kättesaamatu.

"Õudusekiivri" struktuur meenutab 21. sajandil juurdunud suhtlusviisi - interneti logifaili. Samas on raamat läbi põimunud klassikalisest mütoloogiast pärit tegelastest ja lugudest. See on uurimus labürindist, kus Theseus ja Minotauruse müüt leiab täiesti uue kuju. Just nii nagu sobib ajastule, mil informatsiooni on üleliia, aga tõeline teadmine jääb lõpuks ikkagi kättesaamatuks."

Üks väljavõte raammatust.

Monstradamus
" Nüüd on see kahe teraga kirves ukse peal. Kreeka keeles kõlab see labros. Sellest tuleb sõna labürint, koht, kus Minotaurus elas. Ühtede andmete kohaselt oli see kaunis loss paljude koridoride ja tubadega, teiste kohaselt hargnev haisev koobas, kus valitses igavene pimedus. Võimalik on ka see, et mitmete kultuuride esindajail kujunesid erinevad ettekujutused ühest ja samast paigast."
Lk 43



See raamat on küllaltki huvitav lugeda, just selle ülesehituse tõttu.
Mina, kes tavaliselt loen päris sündmustest rääkivaid raamatuid on selline vana müüdi uusversioon küllalt erinev. Hoopis teine lugemiselamus.

Raamat on 240 leheline umbes. Lehenumbrid lakkavad 239 numbriga. Ma üle lugeda ei viitsi. :)

Igastahes, raamat, mille mõttest ehk alati aru ei saagi. Ehk peaksin lihtsalt uuesti lugema. Kui mõnel tuttaval soov seda raamatut lugeda, võin laenata. Andke vaid teada.

Jah, ma ei oska seda raamatut väga hästi kirjeldada, kuna mind vaimustavad teistsorti raamatud.
Järgmisena üritan siia lisada raamatu AK47-st.