reede, 30. aprill 2010

Tõnu Trubetsky


Niih, kuskilt jälle imelikust kohast hakata ;)


Kirjanduse tunni ülesanne oli teha ettekanne vabaltvalitud Eesti kirjaniku, luuletaja või kirnadustegelase kohta.
Mina valisin omale hingelähedase teema muidugi. Pikaaegne Vennaskonna fänn, anarhistlike vaadete toetaja.
Esimeseks üllatuseks avastasin, et maailmas päris tuntud bändi solistist pole just palju kirjas internetiavarustes. Ilmselt on põhjuseks tema sünniaeg. :)

"TRUBETSKY, Tõnu (24. IV 1963), luuletaja, prosaist, muusik. Sündinud Tallinnas transporditöötajate pojana, õppis Tallinna 7. (1970–72) ja 32. keskkoolis, lõpetas viimase 1981. Töötas müürsepana, laadijana, elektrimontöörina jms.; 1985–87 stuudios "Tallinnfilm", viimati kunstnik-multiplikaatorina; 1989–90 nooremtoimetaja kirjastuses "Eesti Raamat". 1997. a-st re~ issöör stuudios "Faama Film". 1984. a-st laulnud mitmetes punk- ja rock-bändides, kõige pikemalt ansamblis "Vennaskond". 1991 elas ja tegutses muusikuna Soomes. Radio France Internationale'i Grand Prix des Media 1996. Suure Vankri muusikaauhind 1996. Ameerika Biograafilise Instituudi uurimistöönõunik ja juhatuse liige 1997. Tallinna Noorte Autorite Koondise liige 1987. Eesti Kirjanike Liidu liige 1997.

Esimesed Trubetsky luuletused said ajakirjanduses ilmuda 1986. Luuletuskogudes "Pogo" (1989; ilmus "Kassetis ’88") ja "Anarhia" (1994) on olulisel kohal laulutekstid. Trubetsky luule dokumenteerib 1980. a-te Eesti punknooruse elutunnet, järgib punktekstide rahvusvahelisi kinnismotiive ning ilustusteta poeetikat. Hilisemat laadi ilmestab apokalüptiliste piltide ja anarhismi-kuulutuste vaheldumine lüürilisuse ja noorusnostalgiaga. (Trubetsky anarhismikäsitust vt Vk 1998, 1/2.) Trubetsky on mitme kollektiivse "punkromaani" kaasautor: "Inglid ja kangelased" (1992), "Daam sinises" (1994; mõlemad koos Anti Pathique’iga), "Mina ja George" (1996; teg. 1997). Neid iseloomustavad spontaanselt hargnev faabula, absurdihuumor, seiklus- ja ulmekirjanduse elementide põimumine subkultuuri argipäeva kujutamisega. Koostanud luulevalimiku "Eesti luuleaasta '88 '89" (1990). Dokumentaalse muusikafilmi "Vennaskond. Millennium" (1998) rešissöör. Trubetsky luulet on tõlgitud soome, vene ja liivi keelde."
(Pärit: http://www.tuglas.fi/illimar/taustalukemiseksi/Eest_punkluule.html)

Mina kahjuks pole nii hea oskaja kirjutaja, et oskaksin värvikalt kõiki sündmusi kirjeldada. Lisaks minu peamine kokkupuude Trubetskyga seisneb Tema luule kaudu. Eriti just Vennaskonna muusika.


Igastahes, selle ettekande tegemine oli suurim halbade asjaolude kokkulangemine. :D
Asi algas sellest, et plaanisin minna tudengipäevade raames ööorienteerumisele. Vedasin ka oma toanaabri kaasa. Ja mõned pidid hiljem tulema. Noh, egas midagi, kesklinna jalutama, teepealt poest läbi ja "kütust" ostma. :D Kes siis ikka kainelt öösel mööda linna jalutaks? :D
Küte olemas, jõutud ka Pirole. Esimesed "soendusdressid" selga ja ootama siis kaaslasi. Mingi tund aega olime varem kohal, et oleks aega kordineerida paremini.:)
Umbes 15 min enne algust, kõne, kuulge, me ei tle, lähme Meie Meest vaatama. Kurat võtaks :@ Kolmas tiimi liige sai terviserikke kaela. Täielik farss oli see asi. 2-kesi ka ei viitsing minna. No ok, tagasi ühika, kuhu ei tohi täis peaga minna, aga meil oli juba 2 "soendusdressi" seljas. :S
Pole hullu, teepealt Siriusest läbi, burger näppu, teepeal hea süüa, kõht tühi juba. ;)
Kuna saime ühikasse enne 22-t siis kõik ok. tuppa ära. Aga "kütus" ju kotis veel. *-)
Algne mõte, öösel üleval, arvutimängu. :D
See langes ka ära, toanaaber läks magama. No ok. :)
Mõtlesin siis, et teen oma esitluse ära. Hea mõte ju, vähemalt koolitöö tehtud. ;)
Powerpoint lahti, nimed paika, ja siis blokk. :(
No ok, hommikul sai raamatuid laenutatud, et veidi uurida. Istun siis oma voodi mugavalt, õlle lahti ja raamatut lugema. Ja nii ma seal lugesin, õllepudelid tühjenesid ja raamat edenes. :)
Hommikul umbes kella 5 paiku oli raamat loetud. (Raamatuks oli Trubetsky "Inglid ja Kangelased".)
Esitluse juurde tagasi.
Sain sellegi tehtud, pole viga, päris pikk, peaks küll 45 min suutma rääkida. :)

Aga asja parim osa, ega ma ju kaineks ei saa hommikuga, esimesel tunnil kohe esitlemine. Lisaks jube unine ka ju veel. :S

Polnud hullu, hommikul enne tundi pesema, teksad, valge triiksärk ja pintsak selga. Ehk petab ära. :) Lõhna ka ikka mõnuga peale. Ps, hambapesu oli eriti tähtis. ;)

Ja ma tegin asja ära, täitsa lõpp. kuidagi suutsin oma esitluse ära teha. Õigemini, päris hästi, õpetaja isegi kiitis suht. :)
See on õpetuseks, et enam nii ei tasu teha, äkki järgmine kord ei vea. ;)
Kuigi jah, jumal hoiab joodikuid ja lollakaid. :D

Päikest neil vihmastel ja külmadel päevadel Teie hingedesse :)
Raivo

teisipäev, 27. aprill 2010

Öölaulupidu ja õllejooks :)

Tere rahvas :D

Käisin siis esimest korda öölaulupeol. Otsisin omale siis kaaslasi, kuid kõik hüppasid alt ära või oli neil plaanid juba olemas.
Noh, mis sellest, lähen nagunii oli mõte :).
Õhtul bussile minnes, et kesklinna jõuda sattusin kokku ühe sõbrannaga, ei tea kuidas nimetada naissoost sõpru, ja ta liikus ka laulma.
Õnnekombel kutsust ta mind kaasa. Seega liitusin tema seltskonnaga. Äärmiselt lõbus oli. Mõned laulud olid muidugi väga hästi teada. Näiteks: Vana jõgi, vana jõgi lalallalallalallalallalalla, vana jõgi, vana jõgi lallalallalallalallalallalalla. :D
Vähemasti läks õhtu korda. See oli parim, mis võiks juhtuda :)

Õllejooks

Täna, 27.04.2010, sai siis ka jälle sama seltskonnaga mindud. Äärmiselt lahe oli vaadata sokivõistlust. Enne seda Tudengiauto 2010 võistlust. Viimaseks ürituseks oli siis õllejooks.
Mõte lihtne, jooksed mingi maa, õlle klaasi valada, ära juua, 10 ringi ümber posti ja tagasi. 5 inimest meeskonnas. Tegime siis vastastele ära :)
Äärmiselt lahe oli osaleda, pole ammu midagi nii huvitavat teinud :D

Lõbus on olnud see nädal :D

Viimane tgevus oli tudengipäevade raames mingi rannaaeroobika, kus sai ka kaasa hüpatud, kuigi jah, ei oska seda absoluutselt XD Olin pigem naljanumbriks seal :D

Tänud Silvale, Kätlinile ja Janale. Ääretult hea seltskond olete ;)